Hvordan sjekker du om du har dårlig ventilasjon hjemme?

Hvordan sjekker du om du har dårlig ventilasjon hjemme?

Å få dårlig ventilasjon er ikke noe som skjer plutselig fra én dag til den neste. Prosessen skjer langsomt og umerkelig over tid. Nettopp derfor er den vanskelig å oppdage, men ikke umulig – å sjekke ventilasjonen hjemme er nemlig svært enkelt.

Dårlig inneklima som følge av ventilasjon som ikke fungerer optimalt er direkte helsefarlig. Vi oppholder oss innendørs 90 prosent av tiden, og da sier det seg selv at frisk luft er viktig.

Hvis luften innendørs er forurenset puster du inn en evig strøm av mikroorganismer som bakterier, alger, sopp, mugg, støv, skitt og midd. Et ventilasjonsanlegg som ikke fungerer skikkelig, vil også avgi mer støy.

Dårlig inneklima er et utbredt problem

50 prosent av norske boliger der det bor barn har for dårlig inneklima.

Alle tenker at “dette gjelder sikkert ikke hjemme hos meg”, men i en undersøkelse ble det konkludert med at 50 prosent av norske boliger der det bor barn har for dårlig inneklima. Barnerommet var ofte der tilstanden var verst.

Har du opplevd at du eller noen i familien ofte er syke på grunn av trøtthet, hodepine og hoste? Kanskje en eller flere av dere til og med har fått hudplager, astma eller allergier? Da kan det godt være at ventilasjonsanlegget har skylden, og det bør sjekkes umiddelbart.

Visste du forresten at Enova gir deg opptil 20 000 kroner i støtte hvis du installerer balansert ventilasjon i boligen din?

Dette er tegnene på dårlig ventilasjon

Fukt, råte og mugg er de vanligste problemene, og det beste rådet du kan få er å bruke sansene. Bruk nesen og kjenn om du merker kjellerlukt. Se etter misfarging, og da spesielt på veggene, men også i taket under baderom.

Sjekk ekstra nøye der du ikke ser. Det gjelder bak og under senger, sofaer, bilder og skap – spesielt mot baderomsvegger og yttervegger. Og selvsagt inkluderer sjekken en tur på loftet.

Mugg

Hvis du har fått muggskader er disse som regel sorte, gule eller grønne. Det kan også oppstå brune skjolder.

Fukt og råte

Dette kjennetegnes ved at gulvlistene flytter på seg, malingen flasser av, tapeten løsner, tre og trepanel sveller, fliser løsner og fuger åpner seg. Alt skjer selvsagt ikke på en gang, så om du kun oppdager én av disse “symptomene” kan det bety at du har dårlig ventilasjon.

Hvis det viser seg at du har fått mugg, sopp eller råte i boligen må du få dette fjernet så raskt som mulig.

Dugg

Hvis damp og dugg ikke forsvinner etter dusjen, men tvert imot blir værende på speil og vinduer har du etter all sannsynlighet et problem. Prøv først å ikke dusje med døren åpen, men om dette ikke hjelper er det på høy tid å undersøke ventilasjonen. Om duggen fremdeles er der etter en halvtimes tid, er det også et tegn på at ventilasjonen ikke fungerer skikkelig.

Uønskede gjester

Bruk lommelykten og se under kjøkkenbenken og i sluket på badet. Hvis du for eksempel finner edderkopper og insekter tyder dette på at luftfuktigheten er for høy. Om du oppdager sølvkre kan det bety at du allerede har fått en råteskade.

De små tingene du kan gjøre i dag

Det er viktig at du er flink til å lufte.

Det er viktig at du er flink til å lufte, også når det er kaldt ute. Sett vinduene på vidt gap på soverommet et par minutter hver morgen, og la luftelukene stå åpne. Da får du sirkulert og byttet ut inneluften. Men det er ikke sikkert dette er nok.

For det viktigste tiltaket du kan gjøre for å få et bedre inneklima er nemlig å sørge for at boligen din har god ventilasjon. Det forlenger levetiden på boligen, og gjør dere som bor der friskere.